Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vijfde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taal in hun leven speelt.

Duits spreken
‘Duuts ligt ok heel dicht bij mij’. Doordat Sandra dichtbij de grens opgroeide, hoorde ze vanzelf al heel veel Duits. Daarna kwam er in het kader van ‘Europa Kinderhulp’ ook nog een Duits meisje uit Berlijn bij hen thuis in de zomervakantie.

Middelbare school
‘Ik herinner me van die tied daj een bakvis waren, zeg maar.’ Voor haar gevoel kon ze toen van alles net niks. Pas toen ze achttien werd en haar rijbewijs haalde, werd de wereld wat groter en begon het leven pas echt.

Lesgeven op Curaçao
Tegen het eind van de pabo had Sandra echt plannen om de weide wereld in te trekken. Ze dacht aan lesgeven op Curaçao. ‘Maor toen kwam die boer in beeld en dat bleek ok wal vrij serieus te weden’. Ze is nog wel naar Zwolle geweest om nog een jaar door te studeren, maar Curaçao moest wijken voor een huisje in Sleen met haar Reind. Haar vriendinnen hadden altijd al voorspeld dat ze met een boer thuis zou komen, dus ze had het kunnen weten.

Politiek
Toen de verkiezingen er in 2022 weer aankwamen, dacht Sandra bij zichzelf dat ze na vier jaar pas echt wist hoe het zat. Daarom heeft ze voor nog een periode bijgetekend, omdat ze het gevoel heeft dat ze nu pas écht nuttig kan zijn.

Ambities
‘Mien leven hangt niet an mekaar van ambities, maar der kommen soms wel dingen op mien pad en ik loop ok nargens veur weg’. Maar wij hoeven haar niet te verwachten in de Provinciale Staten, want ze wil dicht bij de inwoners in de gemeente blijven staan.

Podcast luisteren