Presentatie Drents zorgzakboekje

‘Taol verbindt’ biedt hulp bij de gesprekken van alledag

Op donderdag 16 mei is bij het Jannes van der Sleedenhuis in Hoogeveen het eerste exemplaar van ‘Taol Verbindt – Eerste hulp bij plat praoten’ aan Klaas Smid overhandigd. Smid groeide op in Hoogeveen en is naast zijn werk als burgemeester van Noordenveld ook betrokken bij zorgkoepel NNCZ (Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties).

Het echtpaar Heinz en Dagmar Eming  bracht eerder al het zorgzakboekje Platt Batt voor het Plattdeutsch uit. Met het werk van dit echtpaar als inspiratie brengt streektaalorganisatie Huus van de Taol nu de handige vertaalgids ‘Taol verbindt’ uit. Het biedt eerste hulp voor zorgmedewerkers in Drenthe bij de communicatie van alledag.

Voor wie op wat voor manier ook met zorg te maken krijgt is het van grote waarde dat ze in hun eigen taal aangesproken worden of dat de ander hen begrijpt. Vooral voor ouderen is het Drents vaak de taal waarin ze zicht het best kunnen verwoorden. In een aanvankelijk vreemde omgeving is  het fijn om wat eigens te houden, zoals je eigen taal. Het ‘buusboekie’ is bedoeld als hulp voor zorgmedewerkers die het Drents niet (helemaal) machtig zijn en geeft een inkijkje in de taal die al eeuwenlang een plek in de Drentse samenleving heeft.

Alle medewerkers van de NNCZ hebben het zakboekje cadeau gekregen.

Het zorgzakboekje is vanaf nu te bestellen in de webshop van het Huus van de Taol.