Audities theaterspektakel De Vlinderprinses: ‘Er zitten altijd verborgen talenten tussen’
door Annemiek Meijer

Harm Dijkstra

“Ik lag hier ieuwen in de eerde…” begin ik. Voor de toneelauditie van theaterspektakel De Vlinderprinses heb ik twee teksten voorbereid die de organisatie toegestuurd heeft. Het zijn stukjes tekst uit het stuk, geschreven door Harm Dijkstra. En dat merk je meteen als je het leest; de humor is nooit ver te zoeken.

Het lokaal van het MFC in Sleen is warm. Ik zit bij de laatste groep vandaag; de vijfde als ik goed geteld heb. Ik heb een stukje tekst dat wordt uitgesproken door een ‘lyrische vrouw’ ingestudeerd en een stukje van een boerenvrouw die het zogenaamd heel druk heeft, maar ondertussen vooral bezig is met praten over dát ze het zo druk heeft. Dat laatste past het beste bij me, zegt mij vriend als ik thuis aan het oefenen ben. Dusss…

Jan KruiminkMaar eenmaal in het lokaal kies ik toch voor de lyrische vrouw, want de beide dames voor mij ‘doen’ de boerenvrouw al; en hoe! Het moeten ervaren toneelspeelsters zijn, dat kan niet anders. Daarbij steek ik schril af. Ik heb weliswaar een rolletje gespeeld bij ‘voorganger’ De Toorn van Thunaer vier jaar geleden en dat vond ik prachtig, maar ik ben snel geïntimideerd, want meer toneelervaring heb ik niet. Zingen in het grote koor en in kleinere ensembles is vertrouwder voor me. De zangauditie heb ik gelukkig al gehad.

Tijdens de toneelauditie speel ik richting Harm, dat is wel zo vertrouwd. Maar de tekst komt er niet zo lekker uit als thuis vanwege de spanning. Na mij komen nog drie dames. Harm en Jan maken aantekeningen. Productieleider Gerrit Hegen kijkt ook mee.

Zweeloo in 1952
Ruim 150 mensen uit voornamelijk Zuidoost-Drenthe doen mee. De meesten hebben de auditie inmiddels achter de rug. “Het is altijd weer interessant om te zien”, zegt Harm Dijkstra opgetogen na afloop van de vierde auditiemiddag, “en er zitten ook altijd weer verborgen talenten tussen. Soms zie ik bij iemand meteen een personage uit het stuk voor me.”

AuditieAlle groepen die auditie doen krijgen na afloop een korte presentatie te zien van de plannen met het Drentstalige theaterspektakel dat in september 2024 net buiten Zweeloo wordt opgevoerd. Het stuk speelt zich af in 1952, dus de omgeving, het decor en de voertuigen die te zien zijn, moet passen in dat jaar; kleine akkertjes, een dorsmachine erbij, oud gereedschap en oude ambachten.

Iedereen die auditie doet, komt in het grote koor en sommigen zullen daarnaast ook in kleinere groepjes liedjes zingen. Er zijn ongeveer 25 toneelrollen te verdelen. Na de zomer wordt bekendgemaakt wie welke rol krijgt. Ik maak me geen illusies, alleen meezingen lijkt me ook mooi.