Audities theaterspektakel De Vlinderprinses: ‘Der zit altied onverwacht talent tussen’
deur Annemiek Meijer

Harm Dijkstra

“Ik lag hier ieuwen in de eerde…” begun ik. Veur de tenielauditie van theaterspektakel De Vlinderprinses he’k twee teksten veurbereid die de organisatie oes toestuurd hef. Het bent stukkies tekst oet het stuk zölf, schreven deur Harm Dijkstra. En dat mark ie geliek aj het leest; de humor is nooit ver te zuken.

Het lokaal van het MFC in Slien is warm. Ik zit bij de leste groep vandaag; de viefde a’k goed teld heb. Ik heb een stukkie tekst dat wordt oetspreuken deur een ‘lyrische vrouw’ instudeerd en een stukkie van een boerenvrouw die het zogenaamd hiel drok hef, maor undertussen veural drok is met praoten over dát ze het drok hef. Dat leste past mij het best, zeg mien vriend a’k oefen in hoes. Dusss…

Jan KruiminkMaor ienmaal in het lokaal kies ik toch veur de lyrische vrouw, want de beide dames die veur mij an bent, ‘doet’ de boerenvrouw al; en hoe! Het moet ervaren tenielspeulsters wezen, dat kan niet aans. Daor steek ik schril bij of. Ja, ik heb een rollegie speuld in ‘veurganger’ De Toorn van Thunaer veer jaor leden en dat vun ik prachtig, maor ik bin gauw intimideerd, want meer tenielervaring he’k niet. Zingen in het grote koor en in kleinere ensembles giet mij vertrouwder of. De zangauditie he’k gelukkig al had.

Bij de tenielauditie speul ik maor richting Harm, da’s wal zo vertrouwd. Maor het komp der niet zo lekker oet as in hoes deur de spanning. Nao mij komt nog drei dames. Harm en ok Jan maakt antiekeningen. Ok productieleider Gerrit Hegen kek met.

Zweel in 1952
Roem 150 mèensen oet veural Zuudoost-Drenthe wilt metan doen. De miesten hebt inmiddels de auditie achter de rug. “Het is altied weer interessant um te zien”, zeg Harm Dijkstra opgetogen nao ofloop van de veerde auditiemiddag, “en der zit ok altied weer onverwacht talent tussen. Soms zie ik bij iene geliek een personage oet het stuk veur mij.”

AuditieAlle groepen die auditie daon hebt, kriegt nao ofloop daorvan een körte prissentatie te zien van de plannen met het Drèentstaolige theaterspektakel dat in september 2024 net boeten Zweel opvoerd wordt. Het speult zuch of in 1952, dus de umgeving, het decor en de voertugen die te zien bent, moet passen in dat jaor; kleine akkerties, een dörsmechien derbij, old gereedschap en olde ambachten.

In het grote koor komt ze allemaol, sommigen zult daornaost ok in kleinere groepies liedties zingen. Der bint ongeveer 25 tenielrollen te verdielen. Nao de zommer wordt bekendmaakt wie welke rol kreg. Ik maak mij gien illusies, allent metzingen lek mij ok mooi.