Uitgeverij Het Drentse Boek

Logo Het Drentse Boek

 

In 2020 bestaat Het Drentse Boek veertig jaar. Het Huus van de Taol heeft daarmee een eigen uitgeverij in huis.

Het Drentse Boek heeft als doel om mensen in contact te brengen met de Drentse literatuur. Daarnaast krijgen schrijven in de streektaal en schrijvers die over Drenthe schrijven de mogelijkheid om hun werk uit te geven.

Alles wat nodig is, vanaf het inleveren van een manuscript totdat het boek in het schap van de boekenwinkel ligt, wordt door Het Drentse Boek verzorgd. Verder doen wij als uitgeverij veel meer voor schrijvers en organiseren we o.a. cursussen en schrijfbijeenkomsten. Ook wordt er hard gewerkt om een podium voor Drentse schrijvers te vinden. En dat allemaal om de Drentse literatuur goed op de kaart te krijgen en te houden.

Boeken in het fonds van Het Drentse Boek

Elk jaar komen er bij Het Drentse Boek ongeveer zes nieuwe boeken uit. Het Drentse Boek heeft een breed fonds met o.a. dichtbundels, romans, verhalenbundels, kinderboeken, taalstudies, historische boeken, wandel- en fietsroutes en ‘varia’. 

Een nieuw manuscript wordt na inlevering door de redacteur gelezen en die kijkt of het past in het fonds van Het Drentse Boek. Daarvoor moet het manuscript van voldoende kwaliteit zijn, geschreven zijn in een variant van het Drents of echt een Drents onderwerp hebben. Als het manuscript wat dat betreft in orde is, wordt het door minimaal vier personen van de manuscriptencommissie gelezen en beoordeeld. Na het opstellen van de leesrapporten geven de leden van de manuscriptencommissie hun mening en adviseren ze de uitgever. Die beslist uiteindelijk of het boek er gaat komen. Er wordt zoveel mogelijk bekendheid geven aan het boek en het boek wordt verkocht in de Drentse boekhandels, via online-boekhandels.nl en door de webshop van het Huus van de Taol.

Boeken in eigen beheer

Ook is het mogelijk om de hulp en deskundigheid van de medewerkers van het Huus van de Taol in te huren bij de productie van boeken in eigen beheer. Hulp bij de redactie, het nakijken, de vormgeving en het organiseren van het drukwerk is dan in vertrouwde handen.

Heb je een boek geschreven en wil je weten of het door Het Drentse Boek uitgegeven kan worden of wil je graag advies over een manuscript of wil je misschien een boek in eigen beheer uitbrengen? Neem dan contact met ons op door ons een bericht te sturen!