Vragenlijsten

Regelmatig wordt er op het gebied van (streek-)taal online onderzoek gedaan door middel van vragenlijsten. Op deze pagina kun je de meest recente onderzoeken vinden, waar je zelf aan mee kunt doen.

Stemmen

Dit samenwerkingsproject van RUG, CGTC en Lân fan taal is een quiz die op basis van oude dialectopnames uit het noorden en oosten van Nederland raden kan waar je vandaan komt! Dus praat je Drents en ben je benieuw of ze met 10 vragen raden kunnen waar je roots liggen? Doe dan mee!

In deze app wordt ook gevraagd om zelf dingen in te spreken. Deze opnames worden dan gebruikt in WoordWaark, de interactieve multimediale taaldatabank.

Stemmen

Afleidingen

Er is nooit systematisch onderzocht door wie en waar Nederlandse afleidingen als stommerdstommelingstommerik of stombo, of behulpzaambehulpelijk, of godingodes worden gebruikt. Bestaan er regionale verschillen binnen de standaardtaal van Nederland, Vlaanderen, Suriname en de Nederlandse Antillen? Bestaan er dialectverschillen binnen de Lage Landen, of zijn er generatieverschillen? En hebben deze woorden voor alle gebruikers dezelfde betekenis, of verschilt dat?

Afleidingen