Toneel

TONEELSTUKKEN HUUS VAN DE TAOL

In het toneelfonds van het Huus van de Taol zitten tientallen toneelteksten van Drentse schrijvers. Informatie over de nieuwste teksten kun je op deze bladzijde vinden. Informatie over de oudere teksten is digitaal niet beschikbaar. Hiervoor kun je een afspraak maken bij het Huus van de Taol (0593-371010).

Een zichtexemplaar kan tegen kopieer- en portokosten worden toegezonden. Als je het stuk wilt gaan opvoeren, dan zijn de opvoerrechten € 100,- excl. BTW (voor de schrijver) plus de kopieer- en portokosten (voor het Huus van de Taol). Stuur hiervoor een mail naar info@huusvandetaol.nl.

SCHRIJVER: MARIANNE BRAAM Hendrik is een succesvolle boer met een megabedrijf. In de liefde heeft hij minder geluk. Daarom heeft hij zich opgegeven voor ”Boer zoekt vrouw regionaol“. Hendrik ziet één van de vrouwen wel zitten: Janet. Zij is helemaal enthousiast van de groene levensstijl die ze op televisie en op social media tegen komt. Maar Hendrik en zijn bedrijf zijn alles behalve groen. Toch heeft hij veel voor haar over.
SCHRIJVER: JUST VINK + JAN VELDMAN + KLAAS KNILLIS HOFSTRA (vertaling) (Oorspronkelijk in het Nederlands geschreven voor Theater te Water: De Bruidsschuit.) Voordat het stuk begint heten de broer en zus van de bruid het publiek welkom bij de bruiloft. Iedereen tekent het gastenboek en studeert het “Welkomstlied” in. Het stuk gaat over een bruiloft waarbij de families Van Putten en De Ronde elkaars rivalen zijn. Het gaat van het saboteren van de auto van de bruidegom tot het bewapenen van een deel van de bruiloftsgasten.
SCHRIJVER: JOSH HASSING Levensverhaal van de geboorte tot de dood. Titel en inhoud zijn geïnspireerd op het beeld bij de kerk in Odoorn. De beginscène met de geboorte van het kleinkind komt aan het eind in dezelfde vorm terug. De cirkel is dan rond met weer een geboorte. Doordat de moeder bij de geboorte sterft is er een hechte band tussen kleinkind Marietje en Otie. Items die aan de orde komen in de diverse scènes: geboorte, sterfgevallen, man aan de vrouw brengen, ongesteld zijn, parkinson, dementie, erfenis perikelen.
SCHRIJVER: MARIANNE BRAAM Aantal kinderen is met meester Johan en juf Janny op schoolkamp. De meester heeft een programma bedacht dat dicht bij de natuur en het overleven staat. Dit tot ongenoegen van het merendeel der kinderen. Dan duiken meester Johan en juf Janny de tent in en worden uiteraard betrapt door de kinderen. Als dan ook de zwangere vrouw van meester Johan ten tonele verschijnt, zijn de poppen aan het dansen. De kinderen kunnen de meester mooi manipuleren en versieren een betere locatie voor hun schoolkamp.
SCHRIJVER: JAN VEENSTRA Van 1842 tot 1881 woonde in Assen het echtpaar August van Valkenstein en Louise van Valkenstein Aubry d’Arancey op het landgoed Huis Vredeveld. Ze leidden er een zeer teruggetrokken bestaan. Geen wonder dat er al gauw wilde verhalen over hen rondgingen. Zo werd er gezegd dat hij op iedereen schoot die zich op het landgoed waagde. En over haar ontstond het gerucht dat ze een onecht kind van koning Lodewijk Napoleon zou zijn. Het stuk speelt zich af in de waskeuken van het landhuis, waar de dienstbodes aan het werk zijn. En waar de tuinknecht komt uitblazen en leveranciers hun spullen komen afleveren. Er wordt graag over meneer en mevrouw geroddeld. Hun eigen liefdesperikelen komen ook aan bod.
SCHRIJVER: ROB BOUDESTEIN + LENY HAMMINGA (vertaling) Albert is al enige tijd weduwnaar en vindt het tijd voor een nieuwe partner. Op zijn 75e wil hij dit bespreken met zijn zoon Harm en dochter Jetty. Dit gaat niet van een leien dakje. En wie komt daar op bezoek?
SCHRIJVER: KLAAS KNILLIS HOFSTRA + WILFRED SPEEKENBRINK + DICK BLANCKE (vertaling) Het stuk gaat over de verwikkelingen voor en na een rechtstreekse TV-show. Haat en nijd bij de glimlachende kandidaten, die elkaar bij de verdeling van de prijzen naar het leven staan. Een vermoeide presentator en een regisseur, die de chaos nog enigszins in de hand proberen te houden, maar ook maar één ding willen …
SCHRIJVER: ANNE DOORNBOS Jan en Annie Hilbers hebben hun boerenbedrijf omgeturnd tot zorgboerderij met een bed&breakfast. Ze weten dat binnenkort de ANWB langskomt voor controle. Een man en vrouw heeft de B&B geboekt. Ze zijn van de politie, maar dat weten Jan en Annie niet. De buren hebben misschien een wietplantage.
SCHRIJVER: MARGA KOOL Acht vrouwen zijn bezig met de voorbereidingen voor een wagen voor de dorpsoptocht. De titel van de wagen wordt: Emancipatie. Niet elke vrouw denkt daar hetzelfde over en zo krijg je veel te weten over de vrouwen. Dit komt ook door de tussenliggende monologen. Uiteindelijk gaat de wagen rijden, maar of het een prijs oplevert? De jury bestaat uit louter mannen. Vrouwluu versieren is in 1985 geschreven voor Vrouwentoneel Erica.
SCHRIJVER: ANNE DOORNBOS Het stuk speelt in het dorpscafé en gaat over de botsende belangen tussen natuur en landbouw. Dan breekt de Mekkerziekte uit. Dit zorgt voor de nodige verwarring en het gemanipuleerde opbloeien van relaties.
SCHRIJVER: MARGA KOOL + JAN VEENSTRA Het stuk speelt zich af bij twee trouwerijen. Bij de eerste trouwpartij ontmoeten de partners van het tweede feest, Gerard en Mariska, elkaar. De tweede bruiloft (na de pauze) is van hen, maar er ontstaat een grote ruzie die verkeerd lijkt te eindigen voor de familie. Als alle misverstanden opgelost zijn, volgt er toch nog een mooi eind!
OORSPRONKELIJK: NORA, EEN POPPENHUIS (1879) van HENDRIK IBSEN VERTALING VANUIT HET NOORS NAAR HET DRENTS: ALBERTIEN KLUNDER Nora is een klein gehouden huisvrouw. Zij gaat een lening aan bij Krogstad om een vakantiereis voro haar man te betalen. Zij zet hiervoor een valse handtekening: die van haar overleden vader. Nora wordt gechanteerd door Krogstad en vrouw Linde. Nora komt klem te zitten tussen deze mensen. Als haar man er achter komt, wil hij haar straffen en pakt de opvoeding van de kinderen van haar af. Nora verlaat daarop het gezin.
OORSPRONKELIJK: GO BACK TO MURDER van AGATHA CHRISTIE VERTALING VANUIT HET ENGELS NAAR HET DRENTS: JANNIE BOEREMA De dochter van een veroordeelde vrouw gaat op zoek naar de echte moordenaar van haar vader. Allerlei mensen uit het verleden spelen hierin een belangrijke en geheimzinnige rol. Uiteindelijk wordt de ware dader ontmaskerd.
SCHRIJVER: THEO BRUINSMA Herman Albers (Getrouwd met Willemien) viert zijn 60e verjaardag in het bos in een huisje. Niet iedereen is op de hoogte met alle gebeurtenissen binnen de familie. De broer van Willemien is bijvoorbeeld travestiet. En dan zijn er nog een ongetrouwde zus van Willemien, Annechien, en een muzikale, zweverige jongere broer, Benjamin. De dochter van Herman en Willemien, Frederique, is verloofd met Mark. Familiegeheimen komen aan het licht en zorgen voor de nodige consternatie.