Martijje Lubbers

Martijje Lubbers is op 8 febrewaori 1979 in Grol (Grolloo) geboren.

Martijje Lubbers (1979)

Tegenwoordig woont ze met man en die kinder in Raol (Rolde). Martijje is zangeres, componist en tekstschriefster. In het tiedschrift Zinnig hef ze de leste paar jaor aal maol een column over dinger die heur raakt, over het gezin enz. Op 3 juli 2020 is een verzameling van die columns in boekvörm oetkommen. De titel van dizze bundel is Rust Reinheid In de maot, vrolijke verhalen van een muzikale moeder.

Martijje Lubbers hef eerst economie studeerd an de RUG en daornao volgde ze de zangstudie an het concervatorium in Stad (2002-2006). Heur eerste CD kwam in mei 2009 oet under de titel DREZZ (dit is een samentrekking van Drentse en Jazz). Van 2012 tot 2014 bracht ze vier singles oet: Zin An Lente, Zachiesan, Krummeltie en Ik Wil Meer. Het album Evenwicht volgde in september 2015. Op dizze CD combineerde Martijje pop, jazz en samba met Drentse streektaol. In meert 2019 bracht ze een tweetaolige single oet: Weg Van De Wereld (NL) of Vort Van De Wereld (Drents). Het liedtie is een ode an de hunebedden.
Martijje is ok ien van de vier Serenade Sisters. Samen met Josien van Beek, Liesbeth Korpershoek en Margot Kriek zingt de dames close harmony in verschillende taolen.

Martijje Lubbers is ok slim begaon met de Drentse Taol. Zie zit u.a. in het bestuur van Stichting Huus van de Taol, maor hef ok an underwiesprejecten metwarkt en was daorbij niet allén ien van de componisten en tekstschrievers maor ok de prejectleider.

In dat kader kwam het album Jamero in 2011 oet: zestien neie Drentse kinderliedties en bijbeheurend lesmateriaal. In 2016 kwam der vanneis een kinderliedtiespakket oet en weer waren marinus Scholten, Jan Kruimink en Jan Germs de prejectpartners. Het pakket oet 2016 kreeg as titel Het Jaor Deur Met Drentse Kinderliedties en bestiet oet 20 neie Drentse kinderliedties veur de hoogtepunten in een jaor zoals kerst, Sunterklaos, schoelreis, verjaordag, vekaansie enz. De prejectgroep organiseerde in december 2016 een songfestival veur kinder met de liedties oet Het Jaor Deur. In 2020 kwamen der van dezölfde prejectgroep een viertal Vrijheidsliedties oet.
Alle liedties van de hierveur nuumde underwiesprejecten bint ok te vinden op de website wiesneus.nl.

CD’s van Martijje Lubbers:

Boekpublicatie:

Oet het wark van Martijje Lubbers een column en een liedtekst:

Home = Thoes

Ik blaoder op Pinterest wat deur plaoties op zuuk naor ideeën veur de inrichting van het hoes. Op allerlei foto’s zie ik letters. Letters in hoes neerzetten is hip. Letters op een plaankie of in een boekenkast. Of letters in de vorm van een woord of spreuk in een liestie op de muur, een tegeltie 2.0 zeg maor.

Maor … al die woorden en spreuken bint in het Engels, valt mij op. Zo kent iederien het woord home. Tegenwoordig de trend in elk hoesholden, zo lek het. Van holt of mdf ziej zowat overal home verschienen in vensterbaanken of op boekenplaanken.

Home, waorum home? Waorum niet thuis, of thoes? Waorum wi’j het gevuul van daj lekker thoes bint understeunen met een woord in een aandere taol? Komp je moedertaol niet dichterbij je gevuul as die aandere taol? Niet iederien die home in hoes hef staon hef toch een speciaole band met het Engels, ma’j annemen? Hoewel ik fan bin van (veural het Britse) Engels, giet mij dit toch te ver. Een zwarte gedachte mak zuch van mij meester. Oeze taol is niks meer weerd, as wij een aandere taol verkiest boven oeze eigen, zölfs as we thoes bint. Het Nederlands of Drents hef gien toekomst meer. Straks prat iederien allent nog maor Engels met mekaor. De gedachtes wordt aal zwarter. Ach ja, hoe kan het ok aans, as ze het in ‘The Voice of Holland’ ok allent maor over red room hebt, terwijl dat gewoon een rode kaomer is waoroj wachten kunt op de oetslag. Of as ze vraogt of kandidaoten een beetie support hebt van familie.

En dan – net veurdat ik iederien inwendig an het oetschelden bin um heur schaopiesgedrag, bedenk ik mij dat ik er zölf ok an metdoe! Want dizze week reageerde ik nog op een fotoogie van iene met: “WTF?” …wat Engels is veur zoiets as: “Wat zu’w nou toch kriegen!” en he’k veurige week niet nog in een meeting zeten in plaots van in een vergaodering? Shit, ik bin zölf net zo arg!

In een wereld die deur internationalisering en internet aal groter wordt, wordt taol misschien ok aal uniformer. Daor doej niks an. Toch laot ik het er niet bij zitten, mien roer giet um! Puurder taolgebroek kan best, aj maor een beetie je best doet. Zo lang as niet de hiele Engelstaolige wereld mij volgt op social media kunt mien berichies wel gewoon in het Nederlands of Drents. Die uniformiteit kan ok nog wal even een poosie wachten!

Franterig rie ik diezölfde week nog hen de winkel waor ze letters verkoopt en koop demonstratief vief letters. Ik leg ze met een betiekenisvolle blik bij de kassa op volgorde neer: T.H.O.E.S.  De kassière kek niet op of um. In hoes hang ik de letters veur het raom, asof der verkiezingen bint. Want ik bin thoes, verdikke, niet home.

 

Evenwicht

Soms denk ik even terug an die zundag vrog in mei

Zo maor een daggie saomen even vort

Ik was krapan acht en mien breur die was al tien

Op weg hen de speultoen, wat hadden wij een zin

 

evenpies met zien allen

evenpies met mekaor

klein en zunder zorgen

een beeld dat ik bewaor

 

wat kan ik seins verlangen

naar die mooie dag in mei

de iene kaant allent veur je

wij waren met zien beidend

 

als jij hen boven gung

mussen wij wel hen beneden gaon

zo was alles in evenwicht

en de tied leek stil te staon

 

Alles komt weer terug, ok nóu bin wij op pad

Weer op een zundag, de speultoen is in zicht

Mien lief löp naor de wip en grep de hoge kaant

de kleinties beneden, zit al lachend klaor

 

evenpies met zien allen

evenpies met mekaor

net zo mooi as vrogger

een beeld dat ik bewaor

 

wat kan ik seins genieten

van zu’n mooie dag in mei

de iene kaant allent veur je

de kinder met zien beidend

 

als jij hen boven gaot

moet zij wel hen beneden gaon

zo is alles in evenwicht

en de tied lek stil te staon