Henk Nijkeuter

Hie is geboren in Gieten in 1956. Zien geboortedörp is e ok altied trouw bleven.

Henk Nijkeuter (1956)

Aw het hebt over Drentse taol, taolwetenschap, Drentse literatuur en literatuur-underzuuk, dan kow vanzölf terecht bij Henk Nijkeuter.

Nao de legere schoel en het veurtgezet underwies hef Henk Nederlands en geschiedenis an de lerarenopleiding Ubbo Emmius in Stad studeerd.  Daornao weur e opleid tot archivaris an de Rieksarchiefschoel in Den Haag. Hie meuk de studie Nederlandse taal- en letterkunde of an de RUG en daornao is e as docent Nederlands verbunden west an schoelengemienschappen in Ter Apel en Stadsknaol en de Pedagogische Academie ‘De Eekhorst’ in Assen. Hie hef ok nog even warkt bij de streektaolorganisatie Drentse Taol. In 2003 is e dienst kommen van het Drents Arcjhief in Assen waor e hoofd van de ofdieling Collecties is.

Beweugen en bevleugen is Henk Nijkeuter wat de Drentse taol en Drentse literatuur angiet. Dan hew het niet allén over literatuurunderzuuk oet de historie, maor ok over zien zörg over het levend holden van de Drentse taol in de toekomst.

Henk Nijkeuter is in 2001 promoveerd op het proefschrift: De pen gewijd aan Drenthe’s dierbren grond, literaire bedrijvigheid in de Olde Lantschap, 1816-1956, waorvan in 2003 de handelseditie Geschiedenis van de Drentse literatuur 1816-1956 oet kwam. Tien jaor wetenschappelijk verantwoord wruten en zwieten hef een standaardwark van meer dan zeuvenhonderd bladziedes opleverd over de Drentse literatuur gedurende een periode van honderdvirtig jaor. Henk Nijkeuter verzamelde en bewarkte gegevens van meer as honderd bekende, vergeten en onbekende auteurs. In 2016 was e klaor met de beschrieving van de Drentse literatuur vanof 1945. In dat jaor kwam Waor roet en blommen wortel schiet in ’t veld. Geschiedenis van de Drentse literatuur 1945-2015 oet.

Henk Nijkeuter is niet allén gangs met Drentstaolige schrievers, maor ok met Nederlandstaolige auteurs die op Drenthe betrökken waren, zoas Anne de Vries en Ben van Eijsselstein. Zien standpunt over het nooit as zodanig erkende en umstreden Drentse volkslied van Uilenberg is hiel wat dudelker as dat van aandere Drentse prominenten die een discussie op dit punt liever oet de weg gungen.

Bij Drentse Taol, waor e ok nog een poosien warkte, hef e zuch inzet veur het Drents Letterkundig Documentatiecentrum.

Henk Nijkeuter hef ok in Roet, Oeze Volk en de Drentse Courant publiceerd. Umdat literatuurunderzuuk bij Henk nogal dominant naor veuren komt, dreigt zien eigen gedichten wat underbelicht te blieven.

Veur zien verdiensten veur de Drentse Cultuur kreeg e in 2004 de Culturele Pries van Drenthe.

Veur het verzamelde wark van Hans Heyting, De dichter en de wichter, kreeg dr. H. Nijkeuter in 2006 de Streektaolpries van het Dagblad van het Noorden.

Henk Nijkeuter publiceert geregeld over literair-historische underwarpen.

 

Boekpublicaties:

 

Een gedicht van de haand van Henk Nijkeuter:

KRUUSPUNT

Zo vaok kom ik bij kruuspunten van wegen,
moet ik kiezen
waor gao ik hèn?
en gien één
die raod gef
of met veult,
altied weer zee ik eilanden
an ‘t einde van de kaort
maor kies ik veur de weg terug.
Bang en zwoor
wor ik ‘n zwarver
in mien eigen leven.