Op 8 april is de zesde aflevering van de nieuwe serie Praot Drents Met Mij online gekomen.
Schrijver Anne Doornbos groeide op in Erica as oudste van de jongens in een gezin met vijf kinderen. Omdat hij goed kon leren, kreeg hij aan het eind van de lagere schoel het advies om naar het lyceum te gaan: ‘Nou, dat was veural veur mien pap een tegenvaller, want die had dacht dat ik boer wol worden’.
In dienst
Doornbos ging in dienst, maor toen hij bij de legerpredikant liet vallen dat hij theologie wou studeren, bleek dat hij dan vrijstelling van dienst kon krijgen. Dat vroeg hij meteen aan zodat hij naar de theologische hogeschool in Kampen kon.
Jeugd- en jongerenwerk
Uiteindelijk koos hij toch voor een studie aan de sociale academie, waarbij hij tegelijkertijd ook aan het werk ging as jongerenwerker in Emmer Compascuum. ‘Het is ontzettend mooi wark, het is hiel creatief en je kon wat veur mèensen betieken’.
Drents in Heerenveen
Begin jaren negentig werkt Doornbos in Heerenveen. In die tijd richt hij samen met een aantal andere Drentse medewerkers van de gemeente een stichting op: Semper Fidelis Thriantae. De stichting organiseerde van alles en nog wat ‘maor veural kwaojongensstreken um Friezen te pesten’.
Schrijven in het Drents
Doornbos wil niet wereldberoemd worden en hoeft ook geen Nobelpries te winnen: ‘Het gevolg van schrieven in de streektaol is daj gewoon een veul kleiner publiek hebt. Dat moej accepteren.’
Thrillers schrijven
Doornbos ziet het schrijven van thrillers als hard werken. En daarbij weet hij vaak in ’t begin van een verhaal niet eens hoe het gaat aflopen: ‘Gaondeweg wordt het verhaal de baos en dan dirigeert het zuchzölf een kant op. Dat is veur mijzölf ok wal spannend’.
Tijd voor zijn naasten
Als hij aan een boek begint dan gaat jij er helemaal in op en is er weinig tijd voor zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Daarom heeft hij nu de boodschap van zijn vrouw meegekregen: ‘As jij nog weer een boek wilt schrieven, is prima, maor niet in de zummer!’.
De podcast is te beluisteren op alle bekende streamingdiensten, zoals Spotify en iTunes. Ook staat ie op de website van RTV Drenthe en op onze eigen website.