Oflevering 42 – Alie Brinks – dinsdag 9 april

Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vijfde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taal in hun leven speelt.

Oudere zus
Alie Brinks heeft een zus die acht jaar ouder is dan zijzelf, maar ze kunnen zich beiden eigenlijk niet heugen dat ze samen zijn opgegroeid. Zus Henny ging op haar vijftiende of zestiende al naar amersfoort voor haar opleiding: ‘Ik kan me ’t ok niet herinnern da’k een zus thuus har, ik was altied ienig kind veur mien gevuul’.

De landmacht
Brinks haalt tegen alle verwachtingen in haar mavo-diploma, maar was toen niet aangemeld voor vervolgonderwijs. Dus ging ze in 1989 op haar zeventiende bij de landmacht. Eerst naar Ossendrecht voor een oefening van tien dagen in het veld en daarna voor vier maanden naar Middelburg voor de opleiding. Uiteindelijk werd ze gestationeerd op de Johan Willem Friso Kazerne in Assen, waar ze bij de brigadestaf kwam. Maar bij een bezuinigingsronde van defensie eind 1994 werd haar brigade opgeheven.

Cultuurfonds
‘Ik bin niet met cultuur opgruid van huus uut. Ik heb wal bij de majorettes zeten, maar dat is natuurlijk heel wat anders dan de culturele wereld’. Toch paste de baan als secretaris bij het Cultuurfonds haar wel heel goed. Ze ontdekte daardoor ook hoeveel moois er in Drenthe aan cultuur, maar ook natuur is.

Koningshuis
Brinks werkt in het kabinet van commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Daar doet ze onder meer de advisering over koninklijke onderscheidingen, het predicaat ‘koninklijk’ en predicaat ‘hofleverancier’. Ook is ze tijdelijk voor een paar uur in de week uitgeleend aan de gemeente Emmen om hen bij te staan bij de organisatie van Koningsdag 2024. Door haar werk bij de provincie heeft ze al veel ervaring met de protocollen die er zijn bij een bezoek van leden van het Koninklijk Huis. ‘Ik dèenk dat ik ok wal vrij keuningsgezind ben’.

Bed & breakfast
Samen met haar vrouw Nicole runt ze een B&B in het centrum van Zuidlaren. ‘We hadden ok wal het idee um naor het butenlaand te gaon um wat te kopen. Zo’n soort ‘ik vertrek’. Maor ik heb ok kinder en een baon die ik eigenlijk nog niet kwiet wil.’  Dus werd het Zuidlaren en daar hebben ze de taken duidelijk verdeeld: haar vrouw runt de boel en Brinks doet het administratieve werk.

Podcast luisteren