Aflevering 41 – Harmen Boels – dinsdag 2 april

Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vijfde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taal in hun leven speelt.

‘Ik bin een veredelde gruunteboer’
De meesten zullen Harmen Boels kennen vanuit de muziek, maar hij werkt ook al meer dan dertig jaar in de export van groenten en fruit.ten zult Harmen Boels kennen vanoet de meziek.

Verlegen jochie
Boels was vroeger een verlegen jochie en dat is soms nog wel zo, maar: ‘Je leert jezölf kunstjes an, hè’.

Opgroeien op een akkerbouwbedrijf
Boels groeide samen met zijn broer op op het akkerbouwbedrijf van zijn vader en moeder. En dat betekende ook dat ze geregeld moesten meehelpen. Achteraf vindt Boels het een mooie tijd, maar destijds waren er wel dagen dat hij daar anders over dacht: ‘Dan zit je op schoel in Emmen en je klasgenoten gaon allemaol ‘s middags naor de Brasserie en wij mussen ‘s middags deur de bieten’.

Muzikaal gezin
Het gezin Boels was een muzikaal gezin: pa Boels zong altijd (en nog altijd) en ma Boels had een banjo liggen. Maar daar hebben de kinderen haar helemaal op nooit op horen spelen, want daar zaten de beide jongens zelf altijd op te tokkelen.
Van zijn zesde tot zijn veertiende speelde Boels trompet bij de fanfare van Odoorn. Tot het moment kwam dat zijn klasgenoten op het terras van de Brasserie zaten en Boels ervoor langs marcheerde. Toen werd de trompet snel ingeruild voor een gitaar.

Vakantie in Amerika
Dit najaar gaat Boels drie weken met zijn vriendin op vakantie naar Amerika. Op de planning staan onder meer Nashville, Tennessee en New Orleans. ‘Ik wil persoonlijk hiel graag naor Nashville en mien vriendin wil hiel graag naor Graceland. Dus dat möt sowieso gebeuren’.

Drents zingen
‘Veendrents is vaak wat roeger as zanddrents’. En dus botste Boels zijn Drents nog wel eens met dat van de andere bandleden van Aosem: ‘Dan kwam Hilco met een stukkie tekst en ik kreeg het er gewoon niet uut. Dat past hielemaol niet bij mij’.
Boels ziet zichzelf niet als voorvechter van het Drents: ‘Mien teksten gaon ok niet over hunebedden ofzo. Ik ben niet in de weer om de taal te redden. Ik doe het echt omda’k het gewoon lekker vin.’

Podcast luustern