Oflevering 48 – Klaas Smid – dinsdag 21 mei

Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vijfde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taal in hun leven speelt.

Hoogeveen
Klaas Smid is burgemeester van de gemeente Noordenveld, maar heeft tot 9 jaar geleden altijd in Hoogeveen gewoond. Smid groeide op met een oudere broer. Zijn vader was chauffeur en zijn moeder maakte de kleuterschool schoon en had wat werkhuisjes bij ‘deftige dames’.

Voetbal
Voetbal speelde een grote rol in het gezin Smid. Zijn oudere broer heeft zelfs nog betaald voetbal gespeeld bij Go Ahead Eagles, maar dat was voor Smid zelf niet weggelegd: ‘Ik had lange niet het talent van mien breur.’

Studeren in Groningen
Als eerste uit zijn familie kreeg Smid de kans om te gaan studeren in Groningen. Hij studeerde geschiedenis, maar bleef altijd in Hoogeveen wonen. Dat was aan de ene kant, omdat hij bleef voetballen bij Hoogeveen. Maar ook omdat zijn ouders maar een beperkt budget hadden. En in het weekend had hij daar ook een baantje: ‘Ik was postbezörger bij de PTT. Was een mooie tied. Op ’t fietsie deur Hogeveine hen, honden achter oe an enzo’.

Huisman
‘Ik bin ok nog een klein poosie huusman ewest.’ Er was niet veel werk te vinden toen Smid klaar was met zijn studie. Dus toen zijn vrouw vast werk had gevonden in Hollandscheveld, bleef hij nog een tijdje in huis toen zijn dochter was geboren.

Politiek
Smid was in zijn middelbare schooltijd al enorm geïnteresseerd in de politiek. Het was de tijd van Den Uyl en Smid werd op zijn achttiende al lid van de PvdA. Via het afdelingsbestuur werd hij raadslid in Hoogeveen. En daarna volgden twee raadsperiodes als wethouder in zijn woonplaats: ‘Ie kunden van hiele directe betiekenis weden veur de meinsen.’
Door een slechte in Hoogeveen viel de PvdA op een gegeven moment buiten de coalitie. Gelukkig voor Smid werd er op dat moment in Ommen een wethouder van buiten gevraagd.

Burgemeester
Het wethouderschap in Ommen was niet van lange duur, omdat er een mooie functie in de gemeente Noordenveld vrijkwam: Dat sprak mij enorm an en toen he’k de gok maor ewaogd. En ik heb der nog gien dag spiet van had’.

Verschil noord- en zuidwest-Drenthe
Smid voelt zich een echte Hogevener. Hij merkt duidelijk het verschil tussen het noorden van Drenthe en het zuidwesten: ‘Ik vun het in Noordenveld wat libertijnser, wat vrolijker. Ik vien dan toch het zuudwesten wat zwaorder op de haand’.

 

Podcast luisteren