Oflevering 48 – Klaas Smid – dinsdag 21 mei

Het Huus van de Taol hef in samenwarking met RTV Drenthe een viefde seizoen maakt van de Drentstaolige podcast Praot Drents Met Mij. In dizze podcast prat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in heur leven speult.

’t Hogeveine
Klaas Smid is burgemister van de gemiente Noordenveld, maor hef tot 9 jaor leden altied an ’t Hogeveine woond. Smid gruide op met een oldere breur. Zien va was chauffeur en zien moe meuk de kleuterschoel schoon en har wat warkhoesies bij ‘deftige dames’.

Voetbal
Voetbal speulde een grote rol in het gezin Smid. Zien oldere breur hef zölfs nog betaald voetbal speuld bij Go Ahead Eagles, maor dat was veur Smid zölf niet weglegd: ‘Ik had lange niet het talent van mien breur.’

Studeren in Grönningen
As eerste oet zien femilie kreeg Smid de kaans um te gaon studeren in Grönningen. Hie studeerde geschiedenis, maor bleef altied an ’t Hogeveine wonen. Dat was an de iene kaant, umdat e bleef voetballen bij Hogeveine. Maor ok umdat zien olde lu maor een beparkt budget hadden. En in ’t weekend har e daor ok een baontie: ‘Ik was postbezörger bij de PTT. Was een mooie tied. Op ’t fietsie deur Hogeveine hen, honden achter oe an enzo’.

Huusman
‘Ik bin ok nog een klein poosie huusman ewest.’ Der was niet veul wark te vinden toen Smid klaor was met zien studie. Dus toen zien vrouw vast wark vunden har an ’t Hollandscheveld, bleef hij nog een toertie in hoes toen zien dochter geboren was.

Politiek
Smid was in zien middelbare schoeltied al hiel arg interesseerd in de politiek. Het was de tied van Den Uyl en Smid weur op zien achttiende al lid van de PvdA. Via het ofdelingsbestuur weur e raodslid an ’t Hogeveine. En daornao volgden twee raodsperiodes as wetholder in zien woonplaots: ‘Ie kunden van hiele directe betiekenis weden veur de meinsen.’
Deur een slechte verkiezingsoetslag in Hogeveine vuul de PvdA op een gegeven moment boeten de coalitie. Gelukkig veur Smid weur der op dat moment in Ommen een wetholder van boeten vraogd.

Burgemister
Het wetholderschap in Ommen was niet van lange duur, umdat er een mooie functie in de gemiente Noordenveld vrijkwam: Dat sprak mij enorm an en toen he’k de gok maor ewaogd. En ik heb der nog gien dag spiet van had’.

Verschil noord- en zuudwest-Drenthe
Smid vuult zuch een echte Hogeveiner. Hie markt dudelijk het verschil tussen het noorden van Drenthe en het zuudwesten: ‘Ik vun het in Noordenveld wat libertijnser, wat vrolijker. Ik vien dan toch het zuudwesten wat zwaorder op de haand’.

 

Podcast luustern