Oflevering 45 – Marga Kool – dinsdag 30 april

Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vijfde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taal in hun leven speelt.

Marga Kool is een van de bekendste Drentse schrijvers en staat bekend als voorvechter van de Drentse taal. Toch kwamen haar vader en moeder helemaal niet uit Drenthe en kwam Marga pas op haar elfde in Drenthe wonen. Om erbij te horen leerde ze ook gelijk de Drentse taal, maar soms overdreef ze daarbij een beetje: ‘Ik weet nog dat ik Drentser was as Drents’.

Schrijven
Taal speelde al vroeg een rol in het leven van Marga: ‘Ik heb eigenlijk altied eschreven as kiend. Ik vund lest nog een schriffie terug, waor ik ok gedichies in har staon’.
Als haar iets te binnen schiet, dan moet ze dat ook gelijk opschrijven want anders is ze het kwijt. Met die ‘krabbelties’ gaat ze dan later aan de slag: ‘Daornao is schrieven wel hiel arg ambachtelijk wark, dan muj der echt veur gaon zitten.’

Schrijversechtpaar
Marga is getrouwd met schrijver Jan Veenstra en nieuw werk laten ze steevast aan elkaar lezen: ‘Dan kunne wij allebei niet zo goed tegen kritiek. Van een vrömde is dat makkelijker.’

Theaterschuur
Marga en Jan runnen tegenwoordig samen de Theaterschuur in Linde. Dat was niet de bedoeling, maar er kwam een vraag van een theatergroep om de lege schuur te gebruiken als repetitieruimte. Vervolgens waren ook de uitvoeringen daar en van het een kwam het ander. ‘Het is fijn um een podium te bieden an schrievers, muzikanten en tenielgroepen waor ok nog een keer een publiek van genieten kan.’

75 jaar
‘Ik dreum nog van alles. Ik vule mij hielemaol niet old. Ik vule mij nog achter in de virtig. Ik heb nog hiel veul ideeën en plannen’.

’t Zwarte Gat
Voor Marga is ’t Zwarte Gat het mooiste plekje van Drenthe, waar ook veel herinneringen aan vastzitten: ‘Het is een plek in de buurt van Linde, waor ik as kiend escheuveld heb, waor ik ewandeld heb en waor ik evreeën heb’.

 

Podcast luisteren