Oflevering 45 – Marga Kool – dinsdag 30 april

Het Huus van de Taol hef in samenwarking met RTV Drenthe een viefde seizoen maakt van de Drentstaolige podcast Praot Drents Met Mij. In dizze podcast prat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in heur leven speult.

Marga Kool is ien van de bekendste Drentse schrievers en stiet bekend as veurvechter van de Drentse taol. Toch kwamen heur pap en mam hielemaol niet oet Drenthe en kwam Marga pas op heur elfde in Drenthe wonen. Um derbij te heuren leerde ze ok geliek de Drentse taol, maor mangs overdreef ze daorbij een beetie: ‘Ik weet nog dat ik Drentser was as Drents’.

Schrieven
Taol speulde al vrog een rol in het leven van Marga: ‘Ik heb eigenlijk altied eschreven as kiend. Ik vund lest nog een schriffie terug, waor ik ok gedichies in har staon’.
As heur wat te binnen schöt, dan möt ze dat ok geliek opschrieven wat aans is ze het kwiet. Met die ‘krabbelties’ giet ze dan later an de slag: ‘Daornao is schrieven wel hiel arg ambachtelijk wark, dan muj der echt veur gaon zitten.’

Schrieversechtpaar
Marga is trouwd met schriever Jan Veenstra en nei wark laot ze steevast an mekaar lezen: ‘Dan kunne wij allebei niet zo goed tegen kritiek. Van een vrömde is dat makkelijker.’

Theaterschuur
Marga en Jan runt tegenwoordig met zien beide de Theaterschuur in Linde. Dat was niet de bedoeling, maor der kwam een vraog van een theatergroep um de lege schuur te gebroeken as rippetieruumte. Vervolgens waren ok de oetvoeringen daor en van het ien kwam het aander. ‘Het is fijn um een podium te bieden an schrievers, muzikanten en tenielgroepen waor ok nog een keer een publiek van genieten kan.’

75 jaor
‘Ik dreum nog van alles. Ik vule mij hielemaol niet old. Ik vule mij nog achter in de virtig. Ik heb nog hiel veul ideeën en plannen’.

’t Zwarte Gat
Veur Marga is ’t Zwarte Gat het mooiste plekkie van Drenthe waor veul herinneringen an vastzit: ‘Het is een plek in de buurt van Linde, waor ik as kiend escheuveld heb, waor ik ewandeld heb en waor ik evreeën heb’.

 

Podcast luustern