Oflevering 46 – Philip Oostenbrink – dinsdag 7 mei

Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vijfde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taal in hun leven speelt.

Groene vingers
Al vanaf zijn vierde was Philip Oostenbrink altijd druk in de weer met planten. Zijn overbuurman was tuinman bij Beileroord en daar heeft hij een boel van geleerd. Dus toen hij na de middelbare school de hoveniersopleiding in Frederiksoord mocht doen, was Oostenbrink helemaal gelukkig.

Engeland
In 1998 liep Oostenbrink stage in Engeland en het leven daar beviel hem heel goed: ‘Daornao bin ‘k echt elke vekaansie daor hen west’. Dat hij besloot om na acht jaar lesgeven het over de Engelse boeg te gooien, was dan ook geen verassing. In eerste instantie ging hij als hovenier aan het werk, maar daarna werd hij hoofdtuinman bij de kathedraal van Canterbury.

Nationale collecties
Oostenbrink verzamelt ook planten. Hij heeft privé een paar nationale collecties in zijn bezit. Met de stekjes staat hij op plantenmarkten en tuinbeurzen, want het is wel belangrijk dat die planten ook ergens anders in de tuin komen. Oostenbrink heeft daarbij wel een voorkeur voor Japanse planten, vooral omdat ze vaak bont blad hebben.

Boek geschreven
In de coronaperiode kwam er eindelijk tijd om een boek te schrijven: ‘Dat wol ik altied al’. En nadat het BBC-programma ‘Gardeners World’ in 2018 opnames had gemaakt van zijn eigen Japanse tuin, wist hij ineens dat hij daar een boek over wilde schrijven. Dat werd ‘De jungletuin’. Zo’n tuin kenmerkt zich door de dichte begroeiing en vele planten.

Paleis Het Loo
De kans dat Oostenbrink terugkeert naar Nederland is niet zo groot met al die mooie tuinen in Engeland. En ook de manier van wonen en leven bevalt hem goed. Toch is er een kleine kans dat hij nog wél weer terug komt, en dat is als Paleis het Loo ooit nog eens een vacature voor hoofdtuinman heeft: ‘Dat vind ik zu’n mooie tuun, daor bin ‘k van jongsof al west’.

 

Podcast luisteren