Oflevering 44 – Sander Vos – dinsdag 23 april

Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vijfde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taal in hun leven speelt.

Sander Vos groeide op in Mantinge. Hij was, naar eigen zeggen, een energiek en ondeugend jochie. Na de basisschool ging hij naar de middelbare school in Hoogeveen: ‘Mien studiebereik was niet zo hiel groot, ik vun der niet zoveul an.’

Horeca
Toen hij stopte met school mocht hij van zijn vader niet bij huis blijven hangen. Daarom belde pa Vos zelf met het Wapen van Westerbork om te kijken of zijn zoon daar aan de slag zou kunnen. Dat was een goede zet, want junior voelde zich daar als een vis in het water.

Hotelschool
De horeca was zó interessant dat Vos de hotelschool ging volgen in Groningen. Uit zelfbescherming is hij nooit op kamers gaan wonen: ‘Want anders har ik der nog zeten dèenk ik, want ik bin ok wal van de gezelligheid en de ofleiding is snel bij mij.’

Voor zichzelf werken
Nadat hij verschillende baantjes in de horeca had gehad, werd het voor Sander tijd om voor zichzelf te beginnen: ‘Dat kwam umda’k een baos har en daor har ik het eigenlijk altied met in ’t gaoren’. Vos had namelijk altijd andere ideeën dan een ander en dat werkt niet goed als je volgens een vast stramien moet werken.

Horeca-coöperatie
‘Ik dèenk dat het een vrij unieke situatie is zoaw ’t hebt met mekaar in Börk, daw in een coöperatie alles waw gebruukt samen inkoopt. ‘ En zo werken alle horeca-ondernemers in Westerbork heel nauw samen, om dat ze zo meer inkoopvoordeel kunnen behalen.

Coronatijd was fantastisch
Alhoewel hij nu, na een jaar of vier nog steeds wel  last heeft van de financiële tegenslagen uit de coronatijd, vond Vos het toch vooral een fantastische tijd qua ondernemen. Hij werd gedwongen om anders te denken en kwam met andere concepten op de proppen, want ‘aj een half jaor achter mekaar schnitzels, saté en spareribs in een bakkie metgeeft, dat verveelt ok wal een keer’.

Biertappen
Vos is in 2022 Drents kampioen biertappen geworden:  ‘Biertappen is eigenlijk een hiel specialistisch vak, dat wordt nog wal ies underschat, dat luustert nauw’.

Toekomstdroom
Vos is geen man van piketpaaltjes die precies weet waar hij over tien jaar wil staan. En dat vindt hij ook niet zo belangrijk: ‘As de mèensen met wie ik wark en waorum ik geef allemaol nog gezond bint en gelukkig, dan bin ik ok gelukkig.’

 

Podcast luustern