Vervoegingen warkwoorden

‘Niet alleen taal of taalgebruik, ook enkel de verbeelding daarvan in tekens (letters), de schrijfwijze dus, kan de gemoederen bezighouden.’ Zo begunt het veurwoord in Drentse spelling – Een handleiding voor de schrijfwijze van de streektaal. Dat is veur de warkwoorden niet aans.

Veur de vervoeging van de warkwoorden muj, zo stiet het in Drentse spelling ‘goeddeels op het gehoor afgaan’ , want ‘dikwijls bepaalt niet slechts één beginsel de schrijfwijze van een woord.’ Hiel oneerbiedig staot hier twei oetspraken oet het spellingboekie bij mekaar. Maor wál twei die dit overzicht legitimeert: der is een poging underneumen um zo nauwkeurig as kan de warkwoorden, zoas die in oeze provincie gebroekt wordt, te beschrieven. En of het nou veur de dörpskraant, een artikel of een roman is, veur elkenien die in het Drents schrieven wil is dit overzicht er.

De vervoegingen van dizze umdebij 175 warkwoorden in zeuven varianten bint verzameld deur een koppel slim actieve vrijwilligers. Veur dizze slim weerdevolle bijdrage um het Drents in kaort te brengen bedank wij heur!

Tot slot: de makers van dit document hebt met de grootst meugelijke zörgvuldigheid an dizze liest warkt. Toch kan het gebeuren dat der onvolkomenheden in zit. Daorum wil wij de gebroekers van dizze liesten vraogen um dat te melden via info@huusvandetaol.nl

In de inleiding hierunder stiet de oetgebreide verantwoording van dizze verzameling. Onder de rode knoppen staot de warkwoorden per variant.

Kop van Drenthe Midden-DrentsZuudoost-Zaand VeenkoloniënZuudoost-Veen Zuudwest-Zuud Zuudwest-Noord